Μυστικά για να διαλέγεις το σωστό καρπούζι


Όλοι έχουμε έρθει σε δίλημμα βρισκόμενοι μπροστά σε ένα σορό από καρπούζια. Ποιο  είναι ώριμο; ποιο είναι γλυκό; ποιο καρπούζι να επιλέξω τελικά;
Κάνοντας μια έρευνα βρήκα μερικά από τα κριτήρια για την επιλογή του σωστού καρπουζιού.

  • Επιλέξτε το σημείο που θα αγοράσετε τα καρπούζια. Να είναι δροσερό και να μην τα χτυπά ο ήλιος και γενικά να μην είναι εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες. Συνήθεις ύποπτοι ορισμένα σούπερ μάρκετ και μανάβηδες που τα βγάζουν έξω λόγω έλλειψης χώρου και φυσικά οι φίλτατοι γύφτοι.
  • Αποφάσισε τι μέγεθος καρπουζιού αναζητάς. Τα καρπούζια έχουν διάφορα μεγέθη και βάρη. Υπάρχουν πολύ μικρά έως και πολύ μεγάλα. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα μικρά ή τα πολύ μεγάλα καρπούζια. Επιλέξτε αυτά με βάρος από 7 έως και 10 κιλά.
  • Το σωστό καρπούζι από το... βάρος το καταλαβαίνεις. Τα ώριμα και άρα νόστιμα καρπούζια είναι αρκετά βαριά, σε σύγκριση με το μέγεθός τους
  • Θες να μην έχει κουκούτσια το καρπούζι που θα αγοράσεις; Τα περισσότερα καρπούζια που δεν περιέχουν κουκούτσια δεν είναι οργανικά. Γι’ αυτό σκέψου πριν αγοράσεις ένα τέτοιο καρπούζι.
  • Διάλεξε κάποιο καρπούζι που το χρώμα του είναι από λίγο σκούρο έως ανοιχτό πράσινο και όχι κίτρινο με λίγο πράσινο.
  • Επιλέξτε καρπούζι που το κοτσάνι του να είναι χρώματος πράσινο σαν αυτό ενός φρέσκου αγγουριού και όχι ξεραμένο που σημαίνει ότι έχει κοπεί πριν μέρες.
  • Δεν πρέπει να είναι ραγισμένο, μουχλιασμένο, μελανωμένο ή ζαρωμένο. Ο σκοπός του σκληρού εξωτερικού είναι να κρατάει τις ουσίες του μέσα. Αν βέβαια οι χαρακιές πάνω του είναι πολύ μικρές, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
  • Το καρπούζι που θα διαλέξετε θα πρέπει να είναι συμμετρικό και σφιχτό.
  • Χτύπα το καρπούζι ελαφρά με την παλάμη σου μερικές φορές. Πρέπει να ακούγεται κάτι σαν μια μικρή ηχώ. Αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι είναι φρέσκο και το εξωτερικό του είναι πολύ σκληρό, πράγμα που το κάνει το φρούτο πιο νόστιμο. Ίσως, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις από την αρχή τον ήχο που κάνει το καλό καρπούζι όταν το χτυπάς, οπότε θα χρειαστεί κάποιες φορές να κάνεις και λάθος για να αρχίσεις να καταλαβαίνεις.
  • Γυρίστε το ανάποδα να ελέγξετε το σημείο που ακουμπούσε στο έδαφος. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, το ώριμο καρπούζι έχει κιτρινωπό χρώμα. Αν το δείτε λευκό ή πρασινωπό, μην το πάρετε, καθώς το πιο πιθανό είναι να έχει κοπεί πριν της ώρας του.
  • Γρατσούνισε τη φλούδα του με το νύχι του αντίχειρα. Εάν ξεφλουδίζεται εύκολα, είναι ώριμο. Αν είναι άγουρο, η γρατσουνιά αφήνει μια σκούρα γραμμή.
Τέλος πρέπει να γνωρίζεται: τα καρπούζια που φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου παρέχουν στον οργανισμό περισσότερα θρεπτικά συστατικά από εκείνα που τοποθετούνται στο ψυγείο. Το αξιοπερίεργο, όμως, είναι ότι τα "καρπούζια του δωματίου" περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και από τα φρεσκοκομμένα από το χωράφι!

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πόσο φρέσκο είναι το αβγό που τρως; Μάθε να το αναγνωρίζεις.
Οργάνωσε το ψυγείο σου σε 6 απλά βήματα
Τι χαλάει και τι όχι εκτός ψυγείου;
Πολύτιμα μυστικά της κοζίνας...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναφέρεται όνομα ή ψευδώνυμο όταν υποβάλετε σχόλιο «ως Ανώνυμος»