Το πρωινό των Αρχαίων Ελλήνων
















Η δίαιτα των αρχαίων ελλήνων χαρακτηριζόταν από λιτότητα, η οποία αντικατόπτριζε το μόχθο της γεωργικής παραγωγής. Τα θεμελιώδη συστατικά της ήταν ο σίτος, το λάδι ελιάς και το κρασί.


Η ημέρα τους ξεκινούσε με ένα γερό πρωινό που λεγόταν "ἀκρατισμός", το οποίο αποτελούταν από κρίθινο ψωμί βουτηγμένο σε αναραίωτο κρασί (ἄκρατος οἶνος) και σποραδικά συμπληρωνόταν από σύκα και ελιές.
Επίσης τρώγανε μια μορφή τηγανίτας από σταρένιο αλεύρι, ελαιόλαδο, μέλι και πηγμένο γάλα, οι λεγόμενες "ταγηνίας" ή "ταγηνίτες".


Η ονομασία τους προέρχεται από το "τάγηνον", το αντίστοιχο σημερινό μας τηγάνι. Ένα άλλο είδος τηγανίτας ήταν ο "σταιτίτης" ή "στατίτης" που παρασκευαζόταν από αλεύρι σταῖς, δηλαδή αλεύρι από όλυρα ή αλλιώς αγριοσίταρο (spelt), σερβιρισμένες με μέλι, σουσάμι και τυρί.



Συνηθισμένες πρωινές τροφές ήταν επίσης τα ξερά σύκα, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι άλλοι ξηροί καρποί.

Το πρωινό ρόφημα ήταν ο «κυκεών», ένα μείγμα κρασιού, τριμμένου τυριού και κριθάλευρου, το γάλα κυρίως κατσικίσιο,
καθώς και ένα είδος υδρομελιού που το παρασκεύαζαν από χλιαρό νερό και μέλι.


          hellinon.net

1 σχόλιο:

Αναφέρεται όνομα ή ψευδώνυμο όταν υποβάλετε σχόλιο «ως Ανώνυμος»