Πώς να κάνετε CAPPUCCINO και αφρόγαλα στο σπίτι χωρίς επαγγελματικά μηχανήματα

Ποιος σας είπε ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας και να απολαύσουμε τον αγαπημένο μας καπουτσίνο, όμοιο με αυτόν που πίνουμε στις καφετέριες, στο σπίτι;

Προμηθευτείτε λοιπόν ένα απλό μπρικάκι για εσπρέσο, τον καφέ της επιλογής σας και απλά ακολουθείστε τις οδηγίες...

Θα χρειαστούμε

  •  Ένα μπρίκι για εσπρέσο (το βρίσκουμε πολύ εύκολα και είναι αρκετά οικονομικό)
  • Ένα απλό μπρίκι (για να ζεστάνουμε το γάλα)
  • Γκαζάκι (ή το μάτι της κουζίνας)
  • Χτυπητήρι του "φραπέ" με το σωστό ακροφύσιο για αφρόγαλα (ή απλό σέικερ)
  • Κουταλάκι
  • Καφέ
  • Ζάχαρη
  • Γάλα πλήρες

Διαδικασία:

Για τον καφέ:

Ένας σωστός καπουτσίνο θα πρέπει να έχει και το σωστό καϊμάκι. Αυτό όμως δεν μπορούμε τα το πετύχουμε εύκολα με το απλό μπρικάκι (του espresso).
Γι’ αυτό, κάμουμε το εξής κολπάκι:
1. Πρώτα βάζουμε στο φλιτζάνι τη ζάχαρη, όση εμείς επιθυμούμε.
2. Στο μπρικάκι βάζουμε το νερό και τον καφέ στην ιδική θέση. 
Εδώ πρέπει να προσέξουμε το εξής: 
Ο καφές είναι σημαντικό να συμπιεστεί με κάποιο αντικείμενο της ίδιας περίπου διαμέτρου.


Βιδώνουμε καλά και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά.


Ανοίγουμε το καπάκι για να βλέπουμε την έξοδο του καφέ που ετοιμάζεται.
Αυτό που θέλουμε είναι, να πάρουμε λίγο από τον πρώτο καφέ που θα έρθει, ο οποίος είναι αρκετά πιο πυκνός και παχύς, από τον υπόλοιπο που θα βγει στη συνέχεια και να τον ρίξουμε στο φλιτζάνι με τη ζάχαρη (προσοχή μικρή ποσότητα).

3. Ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι, καφέ και ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ανοιχτόχρωμη κρέμα. Εναλλακτικά αυτό μπορεί να γίνει με το μιξεράκι του "φραπέ". 




4. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο καφέ στο φλιτζάνι.  

Για το αφρόγαλα:

Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα, ανακατεύοντας ελαφρά με ένα κουταλάκι ώστε να ζεσταίνεται ομοιόμορφα και να αποφύγουμε καψίματα και μυρωδιές. Προσέξτε, δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 60οC. 
Όταν αρχίζει να καπνίζει το βγάζουμε από τη φωτιά 
και το χτυπάμε με το μιξεράκι μέχρι να γίνει κρέμα. Οι φυσαλίδες πρέπει να είναι τόσο μικρές ώστε να μην φαίνονται με το μάτι. Πιστέψτε με δεν θέλει πολύ χρόνο. Σε 1-2 λεπτά (ανάλογα την ποσότητα του γάλακτος), είναι έτοιμο. Μπορούμε να το χτηπήσουμε και με το σέικερ. Είναι όμως πιο κουραστική διαδικασία.

Ρίχνεται μια μικρή ποσότητα στο κέντρο του φλιτζανιού με τον καφέ. Κανονικά το αφρόγαλα θα πρέπει να στέκεται στην επιφάνεια. 

...και ιδού το αποτέλεσμα!!!
ESPRESSO CAPPUCCINO


Αν θέλουμε, μπορούμε να ρίξουμε μόνο μερικές σταγόνες αφρόγαλα και έτσι έχουμε  macchiato 
macchiato


  Να έχετε μια όμορφη ημέρα!!

10 σχόλια:

  1. Αχ τι ωραίο το καφεδάκι! Να μου το ετοίμαζαν κιόλας με την πλούσια κρέμα του έτσι όμορφα όπως το δείχνεις θα ήταν όνειρο! Φιλιά και ευχαριστούμε για την ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω ευχαριστώ, με μεγάλη μου χαρά θα κέρναγα έναν αληθινό, δυστυχώς μόνο φωτογραφίες μπορώ να σας κεράσω μέσα απο εδω. Καλή σου ημέρα

      Διαγραφή
  2. Γεια σας!!Υπέροχο φαίνεται!Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο κοστίζει περίπου το μπρίκι για τον εσπρέσσο και απο που θα μπορούσα να το προμηθευτώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά υπέροχος cappuccino..δε διαφέρει σε τίποτα από αυτόν που φτιάχνουν στα μαγαζιά.Ευχαριστούμε για τη συνταγή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ έχω Tassimo αλλά το αφρόγαλα είναι χάλια και έτσι σκέφτηκα να το κάνω μόνη μου και να παίρνω μόνο κάψουλες του εσπρέσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό που χρησιμοποιεί ο κύριος στη φωτογραφία είναι Bialetti, η πιο γνωστή μάρκα macchinetta di cafè της Ιταλίας (αρκετά πολύ πιο ακριβή από αυτές που πωλούνται 5-6 € και σαφώς χωρίς το ίδιο αποτέλεσμα).
    Επίσης, ως παρατήρηση : ο καφές ΔΕΝ πρέπει να συμπιέζεται επουδενί. Όσα ιταλικά βίντεο και να δεις στο YouTube το αναφέρουν ρητά. Αυτό γίνεται ΜΟΝΟ σε μηχανές με μεγάλη πίεση (και όχι μηχανές για "μάτι" όπως αυτές).
    Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επίσης, στα ίδια βίντεο αναφέρεται ότι η θερμοκρασία παραγωγής του εσπρεσσο θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (ίσως βέβαια αυτό, έχει να κάνει με το ότι όλα τα ιταλικά νοικοκυριά έχουν φυσικό αέριο στις εστίες τους). Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να επιτύχει κρέμα στον εσπρεσσο - ως ένα βαθμό - και στον σκέτο καφέ! Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο, έμαθα πολύ χρήσιμα πράγματα για το αφρόγαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμπληρωματικά θα πρέπει το νερό να φτάνει μέχρι την χαρακτηριστική γραμμή εντός του δοχείου (ακριβώς εκεί που βρίσκεται και η βαλβίδα), ενώ κατά την εξαγωγή του καφέ προς το άνω δοχείο, η εστία θα πρέπει να σβήνει όταν αυτός φτάσει στο ΚΑΤΩ σημείο συμβολής χείλους και δοχείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εχω δύο παρατηρήσεις οσο αφορά το άρθρο η 1η αφορά το φίλτρο πλήρωσης καφέ..δεν πρέπει να συμπιεζουμαι τον καφέ μεσα στο φίλτρο γιατί δεν παράγεται μεγάλη δύναμη πίεσης όπως σε μηχανές εσπρέσο ...η 2η αφορά το αφρογαλα(κρέμα) πολύ σωστά αναφέρεται οτι οι φυσαλίδες πρέπει να είναι τόσο μικρές ώστε να μην φαίνονται να ειναι σαν κρέμα δηλαδή..αλλά να προσθέσω οτι έτσι φυλακίζονται και τ αρώματα καλύτερα του εσπρέσο που ειναι το κλειδί για εναν Καλό καπουτσίνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναφέρεται όνομα ή ψευδώνυμο όταν υποβάλετε σχόλιο «ως Ανώνυμος»