Πολύτιμα μυστικά της κοζίνας...

  Μερικά μυστικά που θα σας λύσουν τα χέρια μέσα στη κουζίνα και θα δώσουν "γεύση" στη μαγειρική σας

   

 Συγκεντρώστε κοντά σας όλα τα υλικά: 

 

Ετοιμάστε πάντα από πριν όλα τα απαιτούμενα υλικά που επιβάλλει η συνταγή, κομμένα και προετοιμασμένα όπως απαιτούν οι οδηγίες. Αυτό διευκολύνει την όλη διαδικασία και αποφεύγονται «ατυχήματα», όπως για παράδειγμα να μην προλάβετε να έχετε ένα υλικό έτοιμο για το τηγάνι αλλά το λάδι έχει ήδη κάψει!

   

 

 

 

 

 

Χρησιμοποιήστε τα καλύτερα δυνατά υλικά: 

Μια καλή παλαιωμένη ελληνική γραβιέρα δεν έχει αντικαταστάτη! Μια καλής ποιότητας κουβερτούρα κάνει τη διαφορά σε ένα σοκολατένιο επιδόρπιο. Ο ελληνικός ανθός αλατιού είναι παγκόσμια προτίμηση των σεφ, κι ένα κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ή βιολογικό δίνει τελείως άλλη γεύση στο φαγητό.

    

Προσέχετε πάντα στη μέτρηση των υλικών: 

Ιδιαίτερα στη ζαχαροπλαστική, η ακριβής τήρηση των ml και των γραμμαρίων εξασφαλίζει την απόλυτη επιτυχία. Επίσης «1 φλιτζάνι αλεύρι, κοσκινισμένο» έχει τεράστια διαφορά από «1 φλιτζάνι κοσκινισμένο αλεύρι».

    

Η κουζίνα χρειάζεται ένα καλό, επαγγελματικό μαχαίρι…: 

Ένα μεγάλο, καλής ποιότητας μαχαίρι των σεφ (μακρύ, με καλή και φαρδιά λάμα και σχετικά βαρύ) είναι άκρως απαραίτητο. Όταν το συνηθίσετε, θα κόβετε και θα ψιλοκόβετε τα πάντα με αφάνταστη ευκολία και αποτελεσματικότητα.

    … και μάθετε να κόβετε όπως οι σεφ:

Για απόλυτο έλεγχο, πιάστε τη λαβή με την παλάμη, μέχρι το σημείο που η λαβή ενώνεται με τη λάμα. Το κάτω μέρος της λαβής κάνει όλη τη δουλειά. Ο αντίχειρας πιάνει γερά τη λάμα και ο δείκτης την ακινητοποιεί από την πίσω πλευρά.

   

 Ακονίζετε συχνά τα μαχαίρια της κουζίνας: 

Το καλό και τακτικό ακόνισμα των μαχαιριών διατηρεί τις λάμες κοφτερές και αποτελεσματικές , κάνει εύκολο και γρήγορο το κόψιμο των υλικών, χωρίς να καταστρέφει τα ευαίσθητα από αυτά, ενώ κάνει το ψιλοκόψιμο πανεύκολη υπόθεση. Προμηθευτείτε λοιπόν ένα καλό μασάτι (εργαλείο ακονίσματος) από τα καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας και δείτε τη διαφορά.

    

 

 

 

Το κρεμμύδι μαγειρεύεται πολύ, το σκόρδο λίγο: 

Δώστε χρόνο στο ξερό κρεμμύδι να σοταριστεί αργά για να μαλακώσει ή να ροδίσει σωστά. Έτσι, θα δώσει όλη την γλυκιά και μαζί πικάντικη γεύση του. Αντίθετα, το σκόρδο πικρίζει γρήγορα γι αυτό μπαίνει πάντα στο τέλος του σοταρίσματος, για ελάχιστα δευτερόλεπτα και δεν το αφήνετε να ροδίσει.

    

 

 

 

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες μιας συνταγής αλλά χρησιμοποιήστε και τις αισθήσεις σας: 

 
Η απόλυτη προσήλωση στις οδηγίες της συνταγής μπορεί καμιά φορά να οδηγήσει και σε λάθη. Χρησιμοποιήστε τις πέντε αισθήσεις σας και την όποια πείρα και φαντασία σας για το τέλειο αποτέλεσμα.

    

 

 

 

 

 

 

Πετάξτε το περιττό λίπος από σούπες, ζωμούς και μαγειρευτά: 

Χρειάζεται λίγη υπομονή, αλλά η αφαίρεση του λίπους επιτρέπει στην αυθεντική γεύση του φαγητού να αναδειχτεί. Επιπλέον, κάνει πιο εύπεπτο το φαγητό.

    

Αφήστε το ψητό να «ξεκουραστεί» πριν το κόψετε: 

Αυτή η «ξεκούραση» επιτρέπει στα υγρά του να ξανασκορπιστούν στις ίνες τους, μετά την ταλαιπωρία του ψησίματος. Αν δεν αφήσετε για 10 - 15 λεπτά χρόνο πριν το κόψετε, θα είναι στεγνό.

    

Καλό καθάρισμα πριν και μετά το μαγείρεμα: 

Ενας καθαρός και περιποιημένος πάγκος είναι αποτελεσματικός και ασφαλής. Επιπλέον σας αφήνει να απολαύσετε την ετοιμασία του φαγητού.

    

Προμηθευτείτε μερικά σκεύη με βαρύ και χονδρό πάτο: 

Κοστίζουν λίγο παραπάνω αλλά είναι αξεπέραστα γιατί ο βαρύς και απολύτως επίπεδος πυθμένας διαχέει ομοιόμορφα τη θερμότητα και το φαγητό μαγειρεύεται καλύτερα και γρηγορότερα.

    

Μειώστε τα υγρά για να έχετε περισσότερο άρωμα: 

Οι ζωμοί, τα μαγειρευτά και τα μπρεζέ είναι πολύ πιο νόστιμα εάν «μειώσετε» τα υγρά της κατσαρόλας για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά, στο τέλος του μαγειρέματος. Επίσης το ντεγλασάρισμα δίνει έντονη γεύση και προσφέρει υπέροχες σάλτσες.

    

Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας λάδι και βούτυρο: 


 

Ανάλογα με το τι επιβάλλει μια συνταγή (λάδι ή λίπος), επιλέγετε καλής ποιότητας ελληνικό ελαιόλαδο ή εξαιρετικό βούτυρο. Δίνουν αξεπέραστη γεύση και άρωμα, καθώς και «σώμα» στο φαγητό.

    

 

 

 

 

Τρίψτε και κοπανίστε οι ίδιοι τα μπαχαρικά σας: 

Τα μπαχαρικά έχουν πολύ περισσότερο άρωμα και γεύση όταν τα τρίψετε ή τα κοπανίσετε λίγο πριν τη χρήση. Ένα μεταλλικό γουδί (χαβάνι) ή ένας καλός μύλος μπαχαρικών είναι απαραίτητα στην κουζίνα.

 

Δοκιμάζετε συχνά το φαγητό και μην ξεχνάτε το αλάτι: 

Ακολουθείτε μεν τις οδηγίες σχετικά με τους χρόνους μαγειρέματος αλλά, καθώς κάθε σκεύος και κάθε ηλεκτρική κουζίνα διαφέρουν, ο χρόνος αυτός μπορεί να διαφοροποιείται ακόμα και κατά πολλά λεπτά. Δοκιμάζετε τακτικά και μην ξεχνάτε να αλατίσετε το φαγητό, ιδιαίτερα προς το τέλος του μαγειρέματος (π.χ. στα όσπρια).

    

Προτιμήστε τους ζωμούς αντί για σκέτο νερό: 

Ένας άριστης ποιότητας έτοιμος ή ακόμα καλύτερα, ένας σπιτικός ζωμός, μεταμορφώνει από μια απλή μακαρονάδα μέχρι τις πιο περίτεχνες σάλτσες. Ο ζωμός δίνει «σώμα» και απίστευτα πλούσια γεύση στο φαγητό.

   

 Οι ζύμες τάρτας και πίτας θέλουν περισσότερο χρόνο ψησίματος από ό,τι νομίζετε: 

Αφήστε τις ζύμες να ροδίσουν καλά και όχι απλώς να ξανθύνουν, εκτός κι αν το απαιτεί κάποια συγκεκριμένη συνταγή. Οι τραγανή βάση μιας γλυκιάς τάρτας για παράδειγμα, πρέπει να ψηθεί καλά για να καραμελώσει η ζάχαρη που περιέχει.

    

Βεβαιωθείτε για τις θερμοκρασίες του φούρνου σας: 

Από εταιρεία σε εταιρεία οι θερμοκρασίες διαφέρουν έως και 50 C! Για απόλυτη σιγουριά και επιτυχία σε ευαίσθητα φαγητά ή γλυκίσματα, καλό είναι να προμηθευτείτε ένα ειδικό θερμόμετρο.

    

Στο ψυγείο πρέπει να υπάρχουν πάντα φρέσκα μυρωδικά: 

Άνηθος και μαϊντανός δεν μπορούν να λείπουν από κανένα ψυγείο. Απαραίτητα επίσης είναι ο δυόσμος, ο βασιλικός, το σέλινο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Η διαφορά αυτών των μυρωδικών από τα ξερά είναι χαοτική.

    

Ζεστάνετε τα πιάτα και τα μπολ πριν από το σερβίρισμα: 

Ένα ζεστό φαγητό είναι προτιμότερο από ένα κρύο. Τα ζεστά σερβίτσια το διατηρούν περισσότερη ώρα ζεστό, ιδίως να κάνετε ένα τραπέζι με πολλούς καλεσμένους ή αν σερβίρετε π.χ. σουφλέ.

    

Βάλτε τα όξινα υλικά στο τέλος… 

καλής ποιότητας ξίδι ή φρέσκος χυμός λεμονιού, σε προσεκτικά μικρή ποσότητα είναι απαραίτητα στο τελείωμα πολλών φαγητών και γλυκών, όπως όλα σχεδόν τα πιάτα με κρέας και λαχανικά. Αυστηρά στο τέλος του μαγειρέματος δίνουν υπέροχο άρωμα.

    

… αλλά τα ποτά πρέπει να μπαίνουν πάντα στην αρχή! 

Αφήστε χρόνο στο αλκοόλ να εξατμιστεί, όταν πρόκειται να σβήσετε ένα φαγητό με ποτό, αλλιώς θα γίνει βαρύ και με ισοπεδωτική γεύση.

    

Το καλύτερο φαγητό είναι αυτό που έχει μαγειρευτεί πολλές φορές: 

Το λένε όλοι –η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως! Η πείρα και η εμπειρία είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι του μάγειρα.


πηγή:www.dinanikolaou.gr

3 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ χρήσιμες συμβουλές ειδικά για αυτούς που είναι νέοι στο χώρο της μαγειρικής! Χρειαζόταν ένα τέτοιο άρθρο και χαίρομαι ιδιαίτερα που το έκανες!Καλημέρα Σοφία και καλή υπόλοιπη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hi there, i read your blog from time to time and i own a
    similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses?
    If so how do you prevent it, any plugin or anything you can suggest?
    I get so much lately it's driving me mad so any help is very much appreciated.


    Take a look at my web page: diatomaceous earth cleanse ()

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Your method of describing all in this article is really fastidious, every one be capable of simply be aware of it, Thanks a lot.



    My web site: heated cat house

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναφέρεται όνομα ή ψευδώνυμο όταν υποβάλετε σχόλιο «ως Ανώνυμος»